Server Nedir? Server Hizmetleri Nelerdir?

            Server(Sunucu): bilgisayar ağlarında, diğer ağ bileşenlerinin erişebileceği, kullanımına ve paylaşımına açık kaynakları barındıran bilgisayar birimidir. Bir ağda birden fazla sunucu birim bulunabilir.

                İnternet ortamında gördüğünüz tüm içerikler evlerinizde veya ofislerinizde kullanmış olduğunuz benzer yapılardaki sistemler sistemler tarafından üretilirler. Kişisel bilgisayarlardan daha fazla işlem ve depolama gücüne sahip, sunucu olarak nitelendirdiğimiz bilgisayarlar kullanılarak bu hizmetler verilmektedir.

                Evlerinizdeki ya da işyerlerinizdeki bilgisayarınızdan yapacak olduğunuz işlerinizin daha hızlı ve verimli bir şekilde internet ortamından gerçekleştirebilmeniz için sürekli ve kesintisiz çalışması gerekmektedir. Böylece kullanıcılar 7/24 web sayfalarına ulaşabilir, e- postalarını kullanabilir ve birçok diğer hizmetten faydalanabilirler. Bu sunucuların veri merkezi olarak adlandırılan özel donanımlı yerlerde bulunan sürekli internet üzerinden servis vermesinin sağlanması işine server hizmeti denilmektedir.

                Günümüzde eğitim, sağlık, bankacılık gibi birçok sektörde bilgisayar sistemlerinin sürekli çalışması oldukça önemlidir. Bu kurumlarda oluşabilecek sorunlar karşısında ver ve bilgi kaybolması sıkıntı yaşanmasına neden olacaktır. Veri tabanlarının bütünlüğünü korumak en önemli bir konudur. Çünkü ufacık bir bilginin biler kaybolması hem zaman, hem işgücünün, paranın ve motivasyonun düşmesine neden olacağını unutmayınız. İşte sunuculara olan ihtiyaçta bu noktalarda ortaya çıkmaktadır. Eğer sistem altyapınız güçlü değilse bilgisayarlarınız ne kadar güçlü olursa olsun (kablolama, UPS, Jenaratör vb) sunucularınızda oluşabilecek bir problem işlerinizin aksamasına ve ya durmasına neden olacaktır. Bunun için sunucularınızın iyi olması gerekmektedir.

.

Linux, temel olarak Finlandiya Üniversitesinde öğrencisi olan Linus Torvalds'ın ve İnternet üzerine meraklı olan birçok yazılımcının birlikteliğiyle geliştirilmiştir. Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Yani işletim sisteminin her aşaması açık olarak İnternet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tespit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linux'un en büyük avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tespit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri saatler içerisinde güncellenebilmektedir..

Detay

Web siteleri, gelen istekleri karşılamak için web hizmetlerinden faydalanır. Günümüzün en popüler web hosting yönetim paneli olan “Cpanel”'dir. Hosting sektöründe ki birçok firmanın kullandığı WHM/Cpanel’in sistemidir. WHM/Cpanel yazılımı lisanslı olarak satın alınması gerekmektedir. Lisansı alırken IP numarası belirtilir ve almış olduğunuz bu lisans sadece bu IP adresinde çalışacaktır. Ayrıca cpanel.net üzerinden 15 günlük test lisansları da oluşturulabilmektedir. Lisans alırken RAM’ınız 1 GB altında ise VPS lisansı almanız sizin için daha uygun olacaktır..

Detay

Nginx aslen mail.ru isimli rus mail sunucusu sitesi Rus yazılım mühendisi Igor Sysoev tarafından geliştirilen hafif, stabil, hızlı bir mail istemcisi olarak kodlanan daha sonraları geliştirilerek tüm sunucular için uygun hale getirilen bir web sunucusudur..

Detay

Bir posta istemcisi yapılandırırken, SMTP sunucusu (mail server) sağlayıcısı ile düzgün bir bağlantı sağlayacak ve böylece e-postalarınızın doğru teslimatını sağlayacak olan SMTP ayarlarını ayrıntılı girmeniz gerekir. SMTP kısaltması, internet üzerinden e-posta akışı arkasındaki prosedür olan Simple Mail Transfer Protocol (Basit Posta Aktarım Protokolü) anlamına da gelmektedir..

Detay

Hotspot kamusal alanda kablosuz yerel ağdan internete erişim olanağı sağlayan bölgelere denir. Wi-fi teknolojisinden yararlanır. Kafelere, alışveriş merkezlerine, tren istasyonlarına, restoranlara, süpermarketlere, kampüslere, hastanelere ve bunun gibi birçok kamusal alana uygulanması mümkündür. Günümüzde ücretli ve ücretsiz Hotspot noktaları birçok ülke ve şirketin desteğiyle yaygınlaşmaya başladı..

Detay